MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜLEÍRÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

Üzenőfal
Nyomj egy tetszik gombot!


Share Oszd meg!Küldj mailt!


  1

Nyákkészítés vasalással

Hosszú évekig tuskihúzóval, és tussal rajzoltam a NYÁK-jaimat. Viszonylag jó minőségű rajzolatok születtek, de finomabb vonalvezetéshez nem igazán volt alkalmas. Közben próbálkoztam különböző filcekkel is, ezek viszont nem váltak be. Elérkeztem ahhoz a ponthoz, mikor bonyolultabb, és jóval finomabb vonalvezetésű NYÁK elkészítése vált szükségessé. Választani kellett; vagy erre szakosodott céget keresek, aki minőségi munkát végez elfogadható áron, vagy vagy továbbra is "Made In SK". Némi netes keresgélés után a fotózás mellett voksoltam. A P20 fotolakk ára hamar visszavonulásra késztetett - 3600 Ft akciósan - köszönöm inkább nem... Inkább rajzolok kézzel, a jól bevált tussal. Mint említettem, finom rajzolatokhoz nem igazán alkalmas, ráadásul felületszerelt alkatrészekhez lehetetlen pontos rajzolatot készíteni, így tovább keresgéltem, és ráakadtam a vasalásos technológiára. Első olvasatban beleszerelmesedtem :) Aztán jöttek sorban a kudarcok, bárhogy próbáltam, nem sikerült. Mígnem megemlítettem egy ismerősnek, aki hazatérve ki is próbálta a módszert, első nekifutásra sikeresen. Ez új erőt adott, és átgondolva a lehetőségeket, újra nekiálltam . Ezúttal SIKERÜLT a megfelelő rajzolatot átvasalni, és közel hibátlan NYÁK-ot készíteni!

Vasalásos NYÁK-készítési technika:

Célszerűen valamilyen nyáktervező programmal, PC-n készítsd el a mérethelyes nyákrajzot. Kezdőknek erősen javaslom a Sprint Layout demó változatát, egyszerű kezelhetősége ellenére kiváló rajzokat lehet készíteni vele egy, és kétoldalas kivitelben.
Mivel nem volt lézernyomtatóm, ezért a szintén ingyenes PDF printer segítségével PDF formátumúra alakítom a kész rajzot, ezt mindenhol ki tudják nyomtatni.
Csak lézernyomtató, esetleg fénymásoló jó! Ezek festékei ugyanis 200 oC környékén megolvadnak, és ezt a tulajdonságukat használjuk ki a nyomat NYÁK-lemezre vasalásakor. Nagyon lényeges, a papír minősége! Sorozatos kezdeti kudarcaimat is a nem megfelelő papír használata okozta! Sok leírásban ajánlják az úgynevezett műnyomópapírt. Nem kis utánjárással sikerült is beszereznem, 130 g/m2-es fényes műnyomót. Nem vált be...
Később hozzájutottam 80 g-os műnyomóhoz, ez már megfelelő eredményt nyújtott.
A lényeg, hogy ne legyen vastag, és legalább az egyik oldala fényes legyen. Mindig a fényesebb oldalra kell nyomtatni a rajzot, hogy a festék ne szívódhasson be a papír rostjai közé, ezáltal vasaláskor szépen átolvad a rézfóliára, éles kontúrokat adva.

Vasalás előtt a nyáklemezt finom csiszolópapírral - lehetőleg folyóvíz alatt - át kell csiszolni, zsírtalanítani, vigyázva, hogy ezután már ne fogdossuk össze. Száradás után a rézfóliával felfelé fektessük egy megfelelő vastagságú deszkalapra, és a kb 200 oC-os vasalóval melegítsük 15-30 mp-ig. Melegítés előtt tegyünk rá egy sima nyomtatópapírt, ezen kereszül vasaljuk, akkor jó amikor a papír kicsit elkezd barnulni! Ezután tegyük félre a papírt és helyezzük rá a nyomtatott lapot úgy, hogy a festékes felület feküdjön a rézfóliára. Én nem szoktam rögzíteni, hanem valamelyik sarkát elkezdem melegíteni a vasalóval, a lézerprinter festéke annyira megolvad, hogy elégé "odaragassza" a papírt, majd óvatosan, de határozottan átvasalom az egészet. Akkor jó, mikor a papír kicsit megbarnult és szépen látni a rajzolatot. Ahol halványabb, ott még kicsit átdörzsölöm a vasaló élével. 1-2 perc pihetetés után meleg vízbe dobom az egészet, had ázzon. Minnél tovább ázik, annál könnyebb ledörzsölni a ráragadt papírt. Nekem erre a célra fogkefe, makacsabb esetben mosogatószivacs érdesebb fele vált be legjobban. A NYÁK ezekután maratható. A papír ledörzsölésekor nem kell túlzottan óvatoskodni, ha jól sikerült a vasalás, lekaparni is alig lehet a festéket.
Az esetleges hibák javítására edding 141 F filcet javaslok.
Ha túl sok a hiba, inkább mossuk le a festéket, és kezdjük újra a vasalást. (Ezért érdemes lehet min. 2-3 rajzot példányban nyomtatni.) Maratás után aromás-hígítóval vagy nitróhígítóval maradék nélkül lemosható a festékréteg.

Mivel viszonylag sok 30-40-50 mm széles nyáklemezem van, egy-egy áramkör paneljának tervezésekor figyelembe veszem ezeket a méreteket, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. Így viszont nincs "technológiai méret" hanem rögtön a végleges méretű lemezzel kell dolgoznom. Ezért gyakran akadt olyan problémám, hogy az előmelegített nyákra helyezve a vasalnivaló papírt, az kissé félrecsúszott, és már nem lehetett pozícionálni, mert rögtön ráragadt a nyákra.
Ez főleg akkor okoz gondot, ha a nyák szélén keskeny vezetősávok futnak, hiszen egy 0.5 mm körüli sáv akár teljes egészében le is maradhat vasaláskor. Ennek elkerülésére ajánlom a következő módszert.
A vasalásra használt deszka egyik sarkára fel kell erősíteni két alulemez csíkot, melyek pontosan derékszöget zárnak be egymással. Kb. 0.5-0.8 mm vastag lemez tökéletesen megfelel. Ne legyen vastagabb a használt nyáktól, így nem fog zavarni vasalás közben. Ezekre szigszalaggal rögzítem a papírt, valamelyik oldalon, majd hátrahajva pihentetem míg előmelegítem a nyákot. Ez után csak be kell lökni a "sarokba" a nyákot, a papírt ráhajtani és már lehet is vasalni. Esélye sincs félrecsúszni. A pozícionálás pontossága csak a szigszalagos rögzítés pontosságán múlik.

Néhány kép, hogy érthetőbb legyen: (a nyák nem pontos méret, csak éppen ez volt kéznél)

A vasalódeszka, a rácsavarozott alucsíkokkal

Vasalandó papír rögzítése szigszalaggal

Hátrahajtva - lehet melegíteni a nyákot

Az előmelegített nyáklemez a sarokba lökve

Papír visszahajtva, lehet vasalni


A leírtak saját tapasztalatot tükröznek, a pontos hőmérsékletet, vasalási ídőt, és a megfelelő (és beszerezhető) papírt mindenkinek magának kell kikísérletezni, hiszen minden vasaló más, minden papírtípus más, és mindenki keze is más erővel nyomja a vasalót. Ennek ellenére, egy nagyon jól használható módszer, mellyel közel fototechnikás minőségű nyomtatott áramköri lapot lehet készíteni, tized annyi költséggel, és igen gyorsan. Maratásához megfelel bármely hagyományos, vagy megszokott eljárás, a festék jól tűri az összes szokásos maratófolyadékot.


Az első sikeres nyák - vasalás után (a világos foltok a festékbe ragadt papírmaradványok)
Eredeti mérete 55x50 mm

Az első sikeres vasalás

Alkoholban oldott gyantával érdemes vékonyan lekenni fúrás után, így könnyebb lesz forrasztani és védi a rézfóliát. Erre a célra az akrillakk is jól bevált, de a gyanta olcsóbb, és tökéletes védelmet nyújt éveken át.

A SprintLayout-ban tervezett nyákon a 0.2(!!!)mm-es sávok is hibátlanok!

maratott, fúrt, gyantázott nyák


Lap tetejére

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012