MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜLEÍRÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

Üzenőfal
Nyomj egy tetszik gombot!


Share Oszd meg!Küldj mailt!


  1

Nyákkészítés laminálással

A vasalásos technika nagy hátránya, a nem mindig egyenletes nyomóerő. Ennek következtében, előfordul, hogy nagy nyomás esetén a festék nagyon ellapul, szétterül. Közeli vezetősávoknál ez gondot jelenthet, mert összeérhetnek, ezzel zárlatot okozva. Kis nyomásnál helyenként nem tapad át rendesen a festék, piciny (vagy elég nagy) szakadásokat okozva. Ezért tovább folytattam a kutatást, a megoldás után, míg rátaláltam a laminálós módszerre.
A meghatározó különbség a laminálás és a vasalás között a begbízhatóan egyenletes nyomás. Időközben sikerült beszerezni egy lézernyomtatót, így már csak a laminátor hiányzik. Irány a "tacskó", kemény 1700 Ft-ér vásároltam egy laminátort.
Hazaérve rájöttem, hogy a gyárilag alacsony hőfok nem elegendő, ezért némi átalakítás szükséges. A burkolat eltávolítása után, alaposabb szemrevételezést követően, úgy döntöttem, hogy elegendő lesz a hőérzékelő dióda, és a hőkapcsoló távolabb helyezése a fűtött szilikonhengertől. A felfogató csavarokra tettem 0.8 mm-es hőálló alátéteket távtartóként, majd cserélgetéssel eldöntöm, mikor lesz jó.
Néhányan terveztek már komoly vezérlő-elektronikát, ami megoldja a hőfok problémát, és a hengerek sebességét is, de nem akartam újabb projektbe kezdeni, amíg nem bizonyosodtam meg a laminátor használhatóságáról.
Aztán így maradt...

Persze a laminálás sem sikerült elsőre. Itt is, mint a vasalásnál, a papír a kulcsszó. Vastagabb műnyomóval nem igazán volt jó, ezért tovább próbálkoztam. Öntapadós A4-es nyomtatópapír lehúzható hátlapja (amit el szoktunk dobni) viszont tökéletes. A laminálón 3-4 alkalommal kell átengedni. Ha a nyomtatónk is úgy akarja. Mivel az enyém már nem mai darab, nem mindig nyomtat rá szépen. Előfordul, hogy a nyomat egy része "elcsúszik" a túl sima papíron. Viszont ha hibátlan a nyomtatás, laminálás után nem kell áztatni, azonnal eltávolítható a papír, tulajdonképpen a rögzítés eltávolítása után leesik magától. A rögzítésről kicsit lejjebb...
Az öntapadós papírért le kell mászni a boltba, sőt, fizetni kell. Ezzel szemben szinte minden lakásban megtalálható egy zsák reklámkiadvány, szórólap. Ezek közűl kiválaszva a legfényesebb, de vékony papírt, ha szükséges (nyomtatótól függően - az enyém úgy bezabálta, alig tudtam kibányászni belőle) egy sima fénymásolópapírra rögzítve, talán a legjobb eredményt nyújtja. Ráadásul elég 5-6 alkalommal átengedni a laminálón.
Na most néhány szó a rögzítésről...
Szigetelőszalagot, és egyéb hőre lágyuló ragasztót nem ajánlok. Nekem tökéletesen beváltak a papír alapú ragacsok. Árazócimke, vagy bármilyen öntapadós papír. Ezzel rögzítem nyomtatás előtt a szórólapból kivágott darabot, majd a nyáklemez hátulján is ezek valamelyikét használom.
A szórólapos laminálás után meleg vízben áztatni kell a nyákot, hogy el lehessen távolítani a papírt. Ezt meg lehet gyorsítani, egy kevés háztartási sósav hozzáadásával. Ha marad némi papír a rajzolaton, azt ujjbeggyel megdörgölve egyszerűen eltávolítható.

Természetesen, laminálás előtt is szükséges a zsírtalanítás, csiszolás, legalább 600-800 finomságú vizes papírral.
Maratás után a festékréteget el lehet távolítani valamilyen hígítóval, (aromás, nitro, aceton, stb...) de ha nem szeretnénk "illatosítani", akkor tökéletesen megteszi, a nyák első csiszolásakor használt csiszolópapír, vizesen.

Sok sikert, és ha nem sikerül elsőre, próbálgatni kell - össze fog jönni! Kiolvasható a fentiekből, hogy a lamináló hőfokán , és a felhasznált papíron múlik minden.

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012