MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜLEÍRÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

Üzenőfal
Nyomj egy tetszik gombot!


Share Oszd meg!Küldj mailt!


  1

LM4780 végfok építési tapasztalatok

A National Semiconductor katalógusát nézegetve találtam rá az LM4780 2x60 W-os végok IC-re. Elsősorban a magyar neten keresgélve, nem sok információhoz jutottam, külföldi oldalakon viszont egész jókat írnak a tokról. Így hát rendeltem 2 ingyenes mintadarabot, egy hét után hozta is a futár.
Mivel az asztali tápom 2x22V-ot tud, ezért (az adatlap tanulmányozása után) úgy döntöttem, hogy első nekifutásra elég lesz a kétszer 40W. Na meg van egy kihasználatlan tápom egy régi erősítő dobozában, az is 2x23 V feszültség leadására képes, talán jó lesz a későbbiekben, ha elfogadhatóan működik az erősítő.
A gyári ajánlás alapján, a fentiek figyelembevételével terveztem meg a nyákot. Itt elsősorban az elkók mérete ami meghatározta a nyák nagyságát, ezek 25 V-osak. Az adatlapon is megtalálható kapcsolási rajztól annyiban tértem el, hogy a két 47uF-os kondenzátor 100uF lett.

Később visszacseréltem 47uF-ra, így meggyőzőbb a hangja.

Néhány kép az erősítő paneljáról:

lm4780 nyák fotó

lm4780 nyák kifúrva

átkötések beültetése

lm4780 kész panel 1

lm4780 kész panel 2

Elkészült tehát a prototípus, ezután a szokásos izzólámpás áramkorláton keresztül tápfeszültséget kapcsoltam a végfokra. Minden rendben, izzók eltávolítva, hangszórók csatlakoztatva, induljon az első éles próba. PC hangkimenete összekötve az erősítővel, táp bekapcsol, - azután első felindulásomban kis híján kidobtam az ablakon az egészet. Torz, kásás, hangerő alig. Mikor lenyugodtam, (egy sör egy cigi) arra a következtetésre jutottam, hogy előerősítőt kell tenni a PC és a végfok közé. Van készen nyák az MC4558-hoz, csak bele kell szórni azt a néhány alkatrészt. Ez kb. 1 órát vett igénybe, plusz összekötő kábelek készítése, és jött az újabb próba.
A különbség döbbenetes. Hallottam már sok IC-s erősítőt, de ez viszi a pálmát. Basszus amennyi csak kell, énekhangok a helyükön, a magasakból is van elégséges, bár ez kicsit lehetne több, de akkor minek a hangszínszabályzó?

Hűteni elég rendesen kell az IC-t, bár tartalmaz hővédelmet, de jobb a békesség. A mute funkció is hibátlanul teszi dolgát, csutka hangerőn is a legkisebb koppanás-reccsenés nélkül némítja, és indítja a ládákat. Elképzelhetőnek tartom, hogy valami rendesebb audio jelforrással meghajtva elhagyható az előerősítő, a PC hangkártya kimenete ugyanis nem feszültségforrás, inkább áramgenerátorként viselkedik. Tervezem az LM1036 hangszínszabályzó megépítését is, természetesen ezen végfok elé.

Időközben picit módosítottam a nyákon, így nagyobb elkók is elférnek, a 100n kerámiakondik lábait pedig nem kell annyira széthúzni.
Megépítése estén figyelni kell, hogy az IC ne legyen teljesen lenyomva a panelre, mert a lábak alatti átkötés zárlatot okozhat a bekarikázott részen. Az IC-t szigetelten kell a hűtőbordára szerelni, ugyanis a hűtőfelület negatív potenciálon van! A felfogató furatok akár el is hagyhatók, a hűtőbordára csavarozott tok stabilan tartja a kis panelt.
A módosított nyákterv letölthető az alábbi képre kattintva.

lm4780 pcb


Készítettem egy újabb nyák verziót, ez lehetővé teszi 50 V-os elkók használatát, így 2x35 V-os tápfeszültséggel kivetető az IC-ből a 2x60W.
Letölthető ITT . Ez csupán 10 mm-rel lett szélesebb.


Jó hír az erősítőt megépíteni szándékozóknak! Elhagyható az előerősítő. Csupán az LM4780 gyári kapcsolási rajzán megadott két ellenállás cseréjével módosítható az IC erősítése, így hallható minőségromlás, és az előerősítő nélkül is szól mint állat.
A kapcsolási rajzon R1 és R2 ellenállásokat akár 100 ohmra lehet csökkenteni, vagy az Rf1-Rf2 100k-ra növelésével az IC belső erősítése jelentősen megnövelhető. A HE-n egy fórumtársam mind a 4 alkatrészt cserélte, és minőségromlásról így sem tett említést.

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012