MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜLEÍRÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

Üzenőfal
Nyomj egy tetszik gombot!


Share Oszd meg!Küldj mailt!


  1

Maratás

A nyomtatott áramköri lemezek otthoni maratására leginkább a vasklorid vizes oldata, és a hidogénperoxid-sósav terjedt el.
A vasklorid kb. 50%-os vizes oldata beszerezhető vegyszerboltokban, gyógyszertárakban, de az elektronikai szaküzletekben kapható ún. gyorsmarató folyadékok is ezt tartalmazzák, hígabb, töményebb változatban. Előfordul, hogy szilárd állapotban forgalmazzák, ez esetben 1kg darabos vaskloridot 1l. vízben feloldva lehet alkalmassá tenni céljainkra. Tárolása minden esetben zárt műanyag, vagy üvegedényben történjen!
Minden ellenkező híreszteléssel szemben, használatánál a legnagyobb veszélyt a kifröccsenő, elcseppenő folyadék jelenti, ugyanis csúnya foltot hagy maga után, ruhából csak ecetes ollóval távolítható el.
Ezzel ellentétben a hidrogénproxid maratás közben veszélyes klórgázt termel, ami súlyos légzőszervi károsodást okozhat, és bőrre, ruhára fröccsenése is marási sérüléseket okoz. Ezért csak jól szellőző helységben, különös körültekintés mellett használható!

A vaskloridos maratás ideje erősen függ az oldat töménységétől, hőmérsékletétől, és az oldat "fáradtságától". Jó esetben 5-10 perc, de eltarthat 30-40 percig is.
Tapasztalataim alapján, érdemes 40-45 °C-os oldatban, "ráfektetni" a maratószer tetejére a nyákot, rézzel lefelé. Így szépen elúszkál az oldat tetején, közben saválló csipesszel, vagy a hátuljára ragasztott néhány centis szigetelőszalaggal mozgatva, időnként kimelve azt.

Hidrogénperoxid nagyáruházakban, fodrászkellékes boltokban szerezhető be, különböző kiszerelésben. Legmegfelelőbb, a 35%-os koncentrátum.
Legfőbb előnye a maratási sebesség, ami lehet akár 15-20 másodperc is. Sokfelé ajánlanak "bolondbiztos" keverési arányokat, de nekem más a tapasztalatom.
Ahogy én csinálom: belehelyezem a marató tálkába a nyákot rézzel felfelé. Engedek rá annyi vizet, hogy még ne lepje el, ezután óvatosan öntök rá egy kevés háztartási sósavat - amilyen éppen van itthon - mostmár kb. 5 mm-re ellepi a lemezt. Elkezdem csöpögtetni bele a hidogénperoxidot, óvatosan, lassan, amikor elkezdi marni a rezet, leállok az adagolással. Saválló, vagy műanyag csipesszel a nyák mozgatásával kicsit megkeverem a maratószert, majd ha szükséges, még adok hozzá egy kis hidrogénperoxidot. Véleményem szerint legjobb, ha 1-2 perc között van a maratás ideje.
Maratás után folyóvízben le kell öblíteni a kész nyákot, ezután lehet eltávolítani a festékréteget. Erre a célra valamilyen hígító, vagy finom vizes csiszolópapír megfelelő.

Célszerű kölönböző méretű műanyag tálkákat rendszeresíteni erre a célra, így mindíg csak a szükséges mennyiségű maratószert kell felhasználni.
A felhasznált oldatot tárolni nem célszerű, de ha mégis, akkor csak műanyag, vagy üvegedényben lehet, a kupakot, vagy dobozfedőt lazán hagyva, mert gázfejlődés miatt szétrepesztheti az edényt! A hidrogénperoxid-sósav maradékot még hígított állapotban sem szabad a lefolyóba önteni (mégis odakerül - igaz, hogy erős hígításban). Vaskloridnál ez ritkán okoz gondot, mert többször felhasználható.
Maratás közben erősen javasolt gumikesztyű és védőszemüveg használata, és fontos a megfelelő szellőztetés.

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012