MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKEZDŐKNEKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1


Tippek-trükkök

Néhány tippet, trükköt gyűjtöttem össze, rendezetlenül, amilyen sorrendben épp eszembe jutnak. A lista folyamatosan bővülni fog, ahogy időm engedi!


Bontott alkatrészek

Több szempont miatt is érdemes alkatrészek bontásával (is) múlatni az időt. Nem feltétlenül az elektronikai alkatrész ára az elsődleges, bár nem is utolsó...
Az viszont, hogy nem kell rendelni, vagy az üzletbe rohanni, egy-egy ellenállás, dióda, vagy tranzisztor miatt, lényeges szempont. Ezért aztán, érdemes számítógép alaplapokat, bővítőkártyákat, dvd-ket, és hasonló elektronikai eszközöket kidobás helyett alkatrészeire "robbantani". Ez minden amatőrnek aranybánya.
Jó szolgálatot tehet egy ónszippantó, néha ónszívó harisnya, és különböző méretű injekciós tűk. A tűk méretét úgy kell megválasztani, hogy ráhúzható legyen az alkatrész lábára, de beleférjen a furatba. A hegyét le kell reszelni a szárra merőlegesen, így használható segédeszközt kapunk.
Alaplapok és hasonló - sok smd alkatrészt tartalmazó lapon, ha van rajta furatszerelt ellenállás, kondenzátor, stb. elsőnek azokat termeljük ki. Az áramköri panelt (mérettől függően) egy maximális hőfokra csavart vasalóra, vagy egy gáztűzhelyen felmelegített egyenes vaslemezre fektetve, néhány perc elteltével asztallaphoz ütve a panel egyik sarkát, leperegnek az alkatrészek. A forró panelt csak erős fogóval szabad megfogni, és célszerű valamilyen hőálló tepsit alátenni, hogy a lehulló cuccok (és az olvadt ón) ne hulljanak mindenfelé. Ezzel a módszerrel procik, PCI és memóriafoglalatok is könnyűszerrel kitelmehetők. Arra kell ügyelni, hogy ne melegítsük túl az alkatrészeket, ezt ellenőrizhetjük ha egy csipesszel időnként megböködjük valamely IC-t, ellenállást. Ha könnyedén félretolható, akkor jöhet a "pergetés". Elektrolit kondenzátorok kivételével az alkatrészek túlélik a melegítést. Ezeket viszont ki lehet forrasztani hagyományos módon.
Bontott alkatrészt minden esetben csak ellenőrzés után építs be!

Lap tetejére
Tesztáramkör

Egyszerűbb kapcsolásokat és saját tervezésű áramköröket, célszerű kipróbálni nyáktervezés, végleges összeállítás előtt. Erre a célra vagy különböző mintázatú vezetősávokkal ellátott, kifurkált ún. próbanyákot, vagy bedugdosós - próbapanelt érdemes alkalmazni. Ez utóbbihoz, szigetelt, néhány centis huzalokat kell használni az elektromos összeköttetésekhez.
Persze magunk is készíthetünk hasonló nyákot, IC-foglalatokkal, és(vagy) "precíziós" IC foglaltból kitermelt hüvelyekkel. Sok fölösleges munkától, és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

próbapanel

Lap tetejére
Fúrás

A nyomtatott áramköri lapon a furatok elkészítése nem mindig olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolnák.
Egy 0.8 mm átmérőjű furat körül gyakran csak 0.4 mm-es fóliagyűrű van, ami könnyen lefúrható, ha nem központos a furat. Ezért javaslom, hogy a nyák tervezésekor a furatokat csak 0.3 mm-es átmérőjűre tervezd, így a maratás után megmaradó piciny lyuk elegendő a fúrószár pontos megvezetéséhez. Nagyobb forrszemeknél is nagy segítség, mert biztosan eltalálod egy 10mm-es furat közepét? Kétlem.
A másik fontos dolog, hogy mindig éles fúrót használj. A kopott, életlen fúró könnyebben félremászik, nagyobb erővel kell nyomni, ezért eltörhet, csak a baj van vele. Hogy sokáig megmaradjon a fúró éle, mindig megfelelő fordulaton használd, (a túlzottan nagy fordulatszám miatt könnyen megég a fúró, és kilágyul). Hasznos lehet valamilyen kenő-hűtő folyadék használata. Erre a célra legjobban bevált, hogy megnyálazod az ujjad, és ezzel végigsimítod a fúróhegyet.

Lap tetejére


SMD csipesz

SMD IC-k működőképességének vizsgálatához, és próbapanelen való használatához lehet vásárolni ún. próbacsipeszeket. Aranyárban...
Némi kézügyességgel azonban magunk is elkészíthetünk hasonló eszközt. Hibás alaplapból kitermelt PCI foglalat hosszirányú kettéfűrészelésével, egy műanyag ruhacsipesz, párszál drót és tördelhető tüskesor felhasználásával tetszőleges lábszámú IC foglalat készíthető SOxx tokokhoz. A fél PCI foglalatból vágjunk le 2 egyforma hosszúságú darabot. Én 10 érintkezőt tartalmazó darabokat készítettem. A foglalat orrából le kell reszelni az összekötő műanyag részt, majd minden kivezetéshez huzalt forrasztva, annak másik végére a tüskesorból kerül forrasztásra ugyakkora darab. A képek alapján fel kell ragasztani a csipeszre a két műanyag darabot, ügyelve, hogy pontosan szemben legyenek az érintkezők. A tüskesorok a bedugós próbapanelbe dugásával építhetők próbaáramkörök, vagy tesztelhetőek az IC-k.
A csipesz oldalán látható műanyag lapkák az oldalirányú elcsúszást hivatottak meggátolni.

smd próbacsipesz 1

smd próbacsipesz 2

smd próbacsipesz 3

smd próbacsipesz 4

smd próbacsipesz 5Lap tetejéreKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012