MORGO ELEKTRONIKA



Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim



MENÜ



KEZDŐKNEK



TÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

Üzenőfal



Nyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  0






Forrasztás





Az első forraszópákám egy csehszlovák (akkoriban még így hívták az azóta szétvált Cseh és Szlovák köztársaságot) gyártmányú pillanatforrasztó volt. A mai napig hibátlan, pedig jó néhány méter rézdrótból készült pákahegyet megevett, a burkolat megrepedezett.
Hosszú időn keresztül tökéletesen megfelet céljaimnak, de nagyon vigyázni kellett vele, mert ha túlhevült, rögtön leszedte a forrszemet a nyákról. Később, többnyire a felületszerelt technológiának köszönhetően, gyakran hozott kellemetlen helyetekbe. Ezért beszereztem egy olcsó, de egészen használható pákát, a pillanatforrasztó pedig a szekrény mélyére került...

Sokan úgy vélik, hogy forrasztani akár egy felforrósított szöggel is lehet. Nos, ez nem egészen igaz. A jó forrasztás alapfeltétele a jó minőségű páka. Miért is fizetnek sokan akár százezres nagyságrendben is egy jó forrasztóállomásért? Nem gondolom, hogy sok a kidobnivaló pénzük.
Amatőr célokra nem kell ennyit áldozni. Sajnos a ma kapható pillanatforrasztók nagy többsége teljesen alkalmatlan bármilyen forrasztásra. Ezért két különböző forrsztópáka beszerzését javaslom. Az egyik egy nagy teljesítményű, durvább forrasztásokhoz (árnyékoló dobozok, nagy áramú berendezések, kiforrasztás) és egy szabályozható teljesítményű de egyszerű és olcsó páka legyen. A neten keresgélve, 2-3 ezer Ft környékén már lehet megfelelőt találni, cserélhető heggyel, pesze a szabályzóegység(forrasztóállomás) nélkül. Ez utóbbi viszonylag egyszerűen megépíthető, ezért csak vastagabb pénztárcájú amatőröknek javaslom a megvásárlását.

A jó forrasztópáka elengedhetetlen, de önmagában még kevés. Szükség van még forrasztóónra, ami nem tévesztendő össze a bádogosok által használt cínnel. A szükséges forrasztóón 0.5-1mm átmérőjű, a belsejében folyasztószert, ún. fluxot tartalmaz egy vagy több csatornában, és lehetőleg 40-60% ólmot tartalmaz. Az ólommentes forrasztóón amatőröknek kerülendő! Igen nehéz jó forrasztást csinálni vele, nagy tapasztalatot igényel.

Nagyon fontos tartozék, a pákahegy tisztántartásához használt pákaszivacs. Ezt minden forrasztás előtt, közben, és a páka kikapcsolásakor illik használni! A szép, tiszta forrasztás, és a pákahegy hosszú élettartama is igényli ezt. A szivacsot soha ne használjuk szárazon, csakis erősen nedves állapotban. Nedvesen (azért ne csurogjon belőle a víz) szinte "lerobbantja" a pákahegyről a ráégett fluxot, és egyéb szennyeződést.
A forrasztás kellékei között az ónszippantó, vagy ónszívó harisnya is jó szolgálatot tesz, ezek hasznát elsősorban kiforrasztáskor látjuk.





forrasztóállomás

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012