MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1


Lithium-Ion, Lithium-Polymer akkumulátor töltő


A lehető legegyszerűbb egycellás automata akkutöltő építhető a Microchip MCP7383x speciális töltő áramkörével.
Az IC SOT23-5 tokozásban érhető el, a töltésállapot kijelző LED+ármkorlátozó ellenálláson kívül csupán egy ellenállásra van szükség a töltőáram beállításához. Ezen kívül a bemeneti és kimeneti oldalon 1-1 4,7uF kondenzátor szükséges a gyári ajánlás alapján. A töltő tipikusan 4,2 V feszültség eléréséig tölti az akkumulátort, maximum 0.5 amperrel. A bemeneti tápfeszültség 3.7-6 V között lehet, ezért célszerűen USB-ről, vagy egy 5V-os stabkockáról is megoldható a táplálása. A töltőáram akár 15 mA-re is csökkenthető, a 2k ellenállás 67k-ra cserélésével.
A kapcsolás egyéb paraméterei az IC adatlapjáról olvashatók le.
A mintakészülékbe 2k2 progamozó ellenállás lett beépítve, ezzel az értékkel 450mA a töltőáram. Az IC korrekten, az adatlapnak megfelelően 4,18V cellafeszültségnél kapcsolt le.
A megengedett maximális tápfeszültségre ügyeljünk, nekem sikerült 12V-ot adni a töltőre, egy pillanat alatt kijött belőle az őt működtető füst...

lithium akku töltő

Az utóbbi időkben megjelentek magasabb feszültségre tölthető líthiumos cellák, ezek töltéséhez használhatók a fent említett töltésvezérlő IC módosított változatai. Ennek kiválasztásához nyújt segítséget az alábbi táblázat:

MCP változatok
Az akkumulátor töltőt megépíteni szándékozóknak elérhető néhány nyák változat, letölthető az alábbi képre kattintva.
A nyákterv lay6 formátumban van, aki nem rendelkezik a SprintLayout6 programmal, az ingyenes viewer letölhető ITT

töltő pcb


Lap tetejéreLithium-Ion akkumulátor töltő


A fenti töltőhöz még most sincs IC-m, ezért nekiálltam az alábbi töltő áramkör megépítésének. Fontos szempont volt a megbízhatóság, és a kis méret. Az áramkört egy 20x20 mm-es nyákra sikerült összeállítani, és csak felületszerelt alkatrészeket tartalmaz. 0.8mm-es nyákvastagság mellett az egész magasság kb. 4mm.


töltő

A kapcsolás 5-15V tápfeszültségről működtethető, de célszerű csak 5V-ot adni a bemenetére, így nem melegszik túlzott mértékben. A készülék a jelzett beállításokkal kb. 220mA-rel tölti az akkumulátort, annak 4,1V-ra töltéséig. Ekkor elkezd csökkenni a töltőáram, majd 4,12V környékén az áram közel 10 mA-re csökken. Ezt a led fényének halványulásával, majd megszűnésével jelzi. Magasabb töltőáram igény esetén a 2 db. 4,7 ohmos ellenállás értéke csökkenthető. A megépített töltőben 1 db. 1210 méretű 1 ohm lett beépítve, ezzel 0.5A körül van a töltőáram. A magasabb áram elviselése érdekében A BCP68 tranzisztor is cserélve lett 2SD1963-ra. Ez egy 3A-es SOT89 tokozású NPN kapcsolótranzisztor. A MOSFET helyettesítésére pl. BSS108 vagy hasonló érzékeny típus alkalmazható. A többi tranzisztor típusa nem lényeges, bármilyen kisjelű PNP kapcsolótranzisztor megfelel, a feszültség értékek figyelembevételével. Ha újabb (magasabb feszültségre tölthető) akkut akarunk tölteni, a 680 ohmos ellenállás egy sima átkötéssel kiváltható, ekkor kb. 4,25V-ig tölt az áramkör.

A készülék "pöccre indult", semmilyen utólagos beállításra nem volt szükség.
A nyákterv letölthető az alábbi képre kattintva, lay formátumban. Csatlakozók nem lettek a nyákra tervezve, mert adott készülékbe készült az áramkör, csak be kellett huzalozni.

lithium töltő pcb

Fotók:

lithium töltő-1 kép

lithium töltő-2 kép

A valóságban nem így néz ki, csak lusta voltam lemosni a gyantát, és annak a fénytörése okozza a látszólagos rondaságot.


Lap tetejére

Lithium akkumulátor töltő TP4056-tel


A TP4056 töltőáramkört egyszerűsége és olcsósága miatt próbáltam ki. Bár nem vagyok megelégedve vele, mégis közzéteszem. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e foglalkozni vele. A modulként vásárolható TP4056 töltőket viszont nyugodt szívvel merem ajánlani.

A TP4056 SO8 tokban kapható, minimális kiegészítő alaktrész felhasználásával építhető töltőáramör belőle.
Főbb funkciói: 4-8V tápfeszültség, akár 1,2A kimneti áram, az akku hőmérsékletének figyelése, állapot visszajelzés 2 LED-del.

Az adatlapon megtalálható kapcsolási rajz:

töltő

Mivel a hőmérséklet figyelése elhagyható, én meg úgysem tartok rá igényt, ez a része ki lett hagyva. Ekkor az IC 1. kivezetését GND-re kell kapcsolni. Nem árt, ha a töltési áram beállítható, ezért a megépített töltőben 4 fokozatban lehet átkapcsolni a programozó ellenállásokat - helytakarékosság miatt jumperrel. Mivel ezt a kütyüt nem terveztem beépíteni sehova, a csatlakozási pontokat nyákba ültethető sorkapcsokkal oldottam meg. A tápfeszültség + ágába az adatlap szerint kell egy 0,2-0,5 Ohmos ellenállás. Ezt sem terveztem a nyákra, szerintem elhagyható, bár utólag pótoltam a fotón látható módon, (a kínai nyelvű adatlap szerint csak az ellenállas használatával lehet elérni a maximális töltőáramot - ha jól értelmezem) nem hozott semmi változást.
Ha már úgyis SMD az IC, célszerű a többi alkatrészt is felületszerelni. A TP4056 “hasán” található egy hűtőfelület, amit a GND-hez kell kapcsolni. Ez nem egyszerű feladat, de kivitelezhető. Így egy jó nagy rézfelület szolgál az chip hűtésére, bár 1A mellett ez is kevés lehet.
A töltést a piros LED jelzi, annak befejeztéről (4,2V) a zöld LED ad tájékoztatást. Ha nincs akkumulátor csatlakoztatva, akkor a zöld LED folyamatosan világít, a piros pedig néhány másodpercenként egy rövid felvillanással jelez. A megépített áramkör nyákja 20x17mm.

töltő alkatrészoldal

töltő forrasztási oldal

A nyákterv a szokásos lay6 formátumban letölthető ITT . Megtalálható benne a fenti képeken látható áramkör rajza mellett a kapcsolási rajz, és a töltőáram átkapcsolási lehetősége nélküli, egy fix programozó ellenállást tartalmazó nyákterv is.


Lap tetejére

Lithium akkumulátor töltő TP4057-tel


A TP4056 kistestvére igen jól vizsgázott a teszteken. A TP4057 maximum 500 mA-t képes biztosítani az akkuk töltéséhez. Ezen IC-nek is egy ún. programozó ellenállással lehet beállítani a töltőáramát, két led jelzi az aktuális állapotot, ezekhez tartozik egy áramkorlátozó ellenállás, és két 1 uF + egy 100n kondenzátor elegendő szűrésnek. Mivel az IC SOT23-6 tokban kapható, igen kis méretű nyákon megépíthető. A kis méret kisebb súlyt is jelent, ez modellépítőknek fontos lehet, ha a töltőáramkört is beépítik egy-egy modellbe. Az elkészült töltők felületszerelt alkatrészek felhasználásával 11x10 mm-es nyákon kaptak helyet.

töltő

A tok tápfeszültsége 4-9 V között lehet, érdemes egy 5V-os stabilizátorról, vagy USB-ről működtetni. Én 450 mA-re állítottam a töltést, így nincs túlhajva ic. A chip tartalmaz hőmegfutás elleni védelmet, ez kb. 120 foknál lép működésbe, ekkor csökkenti a kimeneti áramot. Ezen felül fordított akkupolaritás védelme is van. A töltés befejeztével rajta hagyható az akkun, nem fogja azt meríteni.

táblázat

Egy fotó az áramkörről:

TP4057 töltőA nyákterv letölthető ITT .


Lap tetejére

A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

Akkuvédelem


Lithium-ion
Lithium-polymer
(Wikipédia)Datasheet:

MCP73831/2
TL431
BSS138
BCP68
TP4056
TP4056
(kínai)

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012