MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!

  1Digitális voltmérő

Igen pontos voltmérő modul építhető a Maxim által gyártott ICL7107 típusú A/D konverter IC-vel. A 40 lábú chip +-5 V-ról üzemel, maximálisan 200mA fogysztás mellett. Beépített LED meghajtó áramkörrel és áramkorlátozó ellenállásokkal van ellátva. Alapesetben közös anódú 7 szegmenses LED-ek meghajtására alkalmas.

voltmérő

A műszer méréshatára kiterjeszthető a mérőbemenetre kötött osztó segítségével, de az 1k ellenállás 10k-ra cserélésével a méréshatár 200 mV-ra változtatható. Így igen érzékeny panelműszert kapunk. Az átkapcsolható feszültségosztó kétáramkörös legyen, ezzel a tizedezpontok kijelzésének váltása is megoldható. Erre a célra szerepelnek a nyákrajzon a "H" csatlakozási pontok (H-H1-H2-H3).

voltmérő pcb

Az alkalmazott kijelzők típusa VQE24 F. Eltérő LED-ek esetén ellenőrizni kell a kivezetések kompatibilitását, szükség esetén módosítható a nyákterv.
Az áltam megépített egyoldalon fóliázott nyomtatott áramkör mérete 72x35 mm. Az IC és a kijelzők is foglalatba kerültek. Az alkatrészek beültetése és alapos ellenőrzés után az IC és a kijelzők nélkül tápfeszültséget lehet kapcsolni az áramkörre. Meg kell mérni a stabilizátor kimenetén (+5V) és az ICL7660 5-ös lábán a feszültséget (-5V). Ha minden renben van, nem melegszik semmi, akkor a táp lekapcsolása után behelyezhető a foglalatba az IC és a kijelzők. Újbóli tápra kapcsoláskor a kijelzőknek valamilyen értéket kell mutatni. A bemenetre feszültséget adva addig kell tekerni a többfordulatos trimmert, míg a voltmérő és egy párhuzamosan kötött multiméter által mutatott érték meg nem egyezik. Ezzel be van kalibrálva az áramkör.
Vagy labortápról adjuk a kalibráláshoz szükséges max. 2V feszültséget, vagy 2 db. ceruzaelem sorbakötésével is megoldható az alábbi ábra szerint, így ellenőrizhető 0-2 V-ig a műszer pontossága. A pométer értéke nem lényeges, 10-500k között lehet bármi, csak feszültségosztóként funkcionál.

voltmérő teszt

A megépített készülék nagyon stabil, 0-1,85 V-ig pontosan együtt mér egy multiméterrel, e fölött kissé késik (10-50 mV). Ennek az okára még próbálok rájönni. A kapcsok nyitva hagyása esetén is stabil 0 V kijelzést ad. Az 5 V-os stabilizátor erősen melegszik +12 V-ról táplálva, ezért kis méretű hűtőborda alkalmazása szükséges!

A letölthető *.lay fájlban megtalálható a fenti elrendezésen kívül, egy külső tápos változat amiben a pozitív és a negatív 5V-ot is kívülről kapja az áramkör, és egy másik amiben csak stabil 5V-ot igényel a panel, az inverter pedig a nyákon van.

A kapcsolás felhasználható labortáp beépített feszmérőjének is, de további hasznos funkciókat is elláthat, pl.: a milliohm mérő kijelzőjeként vagy diódás hőmérőként. A további felhasználási területeknek csak a fantázia szab határt.
A későbbiekben szándékomban áll az átkapcsolható feszültségosztót, és még néhány kiegészítő áramkört is közzé tenni.

Időközben az 1k cseréjével átállítottam a műszert 200 mV méréshatárra. Így megszűnt a fentebb említett mérérési pontatlanság, 0,2 mV - 199,9 mV-ig együtt fut a multiméterrel. Amint időm engedi, a bemeneti osztót is elkészítem.
A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

VQE LED kijelzők bekötése


Datasheet:

ICL7107


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012