MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!

  1Milliohm mérő adapter DVM-hez

milliohm mérő

Az egyszerűbb multiméterek már néhány ohmos ellenállás mérésekor beadják az unalmast, de az 1-2 tized ohmokat a drágább műszerek sem mindig képesek korrekten mérni.
Ezen segíthetünk mindössze egy LM317 feszültség stabilizátor, egy ellenállás, és egy trimmerpoti segítségével.
A kis adapter Rx pontjaira néhány centis vastag vezetéket kell forrasztani, melyek végén célszerűen krokodilcsipesz van. Az első lépés, árammérőt csatlakoztatva a csipeszekre, a trimmerpotival be kell állítani, 100mA áramot. Ezek után a csipeszek közé fogva a mérendő ellenállást, a DVM-et 200mV méréshatárra állítva, a műszer mérővezetékét is csatlakoztatni kell az ellenállás lábaira. A leolvasott érték alapján eldönthető az Rx ellenállása. (200 mV=2 ohm, 100 mv=1 ohm 10 mV=0,1 ohm)

Ha valakinek ehez az kis adapterhez is szüksége van nyákrajzra itt megtalálja .
A műszerhez kiválóan használható az ICL7107-tel felépített voltmérő.

Ennek az adpternek egy másik verziója, átkapcsolható méréshatárral: 0-2 ohm, 2-20 ohm.

milliohm mérő
Időközben kiegészítettem a műszert így már 200 Ohm-ig tud mérni. A kapcsolót kell cserélni három állásúra, és az árambeállító ellenállás-trimmer kombót kiegészíteni még egy taggal. Ezek értékei 2k2-2k7-100k legyenek. Beépítés után itt is be kell állítani a kimenő áramot 1 mA-re. A trimmerek célszerűen többfordulatos, ún. helikális potik legyenek a jobb beállíthatóság érdekében. Az átkapcsolót is úgy kell megválasztani, hogy biztos érintkezésű, a lehető legkisebb átmeneti ellenállású típus legyen.
Bár az LM317 adatlapja szerint az áramgenerátor ellenállásának értéke 0.8 < R < 120 lehet, de kb. 1k mérendő ellennállásig még képes így is stabilan tartani a mérőáramot. Ezen érték fölött már erősen csökkent a megbízhatóság, de ez gyártó és példány függő is lehet.

Elkészült a végleges verzió, immár egy panelen van az ICL7107-tel megépített 200 mV méréshatárú alapműszer, és az áramgenerátor. A milliohm mérő 8-12V külső tápfeszültségről működik, a LED kijelzők és a 2 Ohmos méréhatár 100 mA-es áramgenerátora miatt telepes üzem kizárva. Az árambeállító ellenállások közül a 27 Ohm 33 ohmra lett cserélve, a 270 330-ra, és a 2k7 3k3-ra. A beállítás során fellépett egy kis probléma. A 2 Ohmos méréshatárban nem lehett nullázni a műszert a csipeszek összezárásával. 5-6 mOhm-ot ekkor is mutatott. Némi agyalás után arra jutotam, hogy a problémát a mérővezetékek csipeszhez csatlakoztatása okozza. (Eredetileg a mérővezeték és az áramvezeték összeforasztva, és csipesz csatlakotatási pontjához lettek forrasztva.) A két vezetéket szétbontottam, és a mérővezetéket a csipesz fogazott részének külsejére forrasztottam. Az első próba alkalmával beállt nullára a műszer, a két csipesz egymásba csitetésekor. Az ok egyszerű. A mérésbe beleszámolódott mindkét csipesz teljes hosszának az ellenállása.
Hogy érthetőbb legyek, két rajzzal illusztrálom a megoldást:

hibás         jó

Az utánépítők kedvéért innen letölthető a teljes nyákterv.
A nyákterv VQE24 típusú kijelzőhöz készült, olvassátok el a lay6 info menüjét is! Más típusú ledek használata esetén ellenőrizni kell a lábkiosztást, és szükség esetén módosítani a nyáktervet. A két stabilizátort érdemes kis méretű hűtőbordára szerelni. A mérő és ármvezetékeket nem szabad csatlakozókon keresztül kivezetni, fixen be kell forrasztani a nyákba. Az áramvezeték nulla pontjának nincs forrszem kialakítva, ezt közvetlenül a tápcsatlakozóra kötöttem.

milliohm mérő

milliohm mérő

milliohm mérő

milliohm mérő


A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:
Datasheet:

LM317


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012