MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1Infra távkapcsoló PIC12F629/675 mikrovezérlővel

Már régóta problémát okoz, hogy a szobai 4 ágú csillárhoz csak 2 vezeték megy a kapcsolótól, ezért csak együtt működtethetők a fényforrások. Új vezeték behúzása sikertelen volt, falat bontani egyenlőre nem akarok, ezért született meg ez a kapcsolás, aminek segítségével a 4 lámpa külön-külön kapcsolható.

Az infravörös adó-vevő alapkapcsolás már nem tudom honnan származik, a netről túrtam valamikor régen. Ennek viszont alapvető hibája, hogy az adón megnyomva egy gombot, a vevő kimenetén csak a gombnyomás időtartama alatt van magas szint. A gomb elengedése után az visszaáll eredeti állapotába. Ezért kiegészítettem egy-egy bistabil ármkörrel, így már megfelelő a működése.

Az adó kapcsolása:

infra vevő + pic12f629

Az adó már 3V-ról is működik, de elég gyengén muzsikált, ezért a tápfeszültség meg lett emelve kb. 4V-ra (egy kis méretű telefonakku), és az infra LED-et kapcsoló tranzisztor helyére egy mosfet került. Ide megfelel bármilyen korszerű mosfet ami 3,5 V környékén már nyit, és impulzusüzemben elvisel 1 A-t. 5 V tápfeszültség mellett maradhat a tranzisztor is, megfelelő lehet pl. a BC337, vagy hasonló típus. Az adó ledjét egy roncs távkapcsolóból bontottam. Így már nincs probléma a hatótávval.


A vevőegység már érdekesebb történet... Ez is PIC12F675 felhasználásával készült, a fent említett bistabilt pedig 2 db. 4013 D Type Flip-FlopIC-vel valósítottam meg.

A kapcsolási rajz:

infra vevő sch

A vevő egység tápellátását egy kapcsolóüzemű "telefontöltő" szolgáltatja ami ki van szerelve az eredeti tokjából, így minimális helyet foglal, és a fogyasztása is elhanyagolható. Mielőtt telefontöltőt alkalmazna valaki, ellenőrizni kell a kimeneti feszültségét, és ha szükséges, pl. 5V1 zener, vagy stab IC segítségével csökkenteni kell azt. Az eredeti fali lámpakapcsolóval lehet áramtalatítani, ha hosszabb ideig nincs rá szükség.

A kapcsolási rajzon csak az egyik 4013 szerepel, a második tok ugyanúgy kapcsolódik a mikrovezérlőhöz, mint a rajzon szereplő, csak annak az 5, 6, kivezetésére. A két 4013 egyik bistabilját érdemes úgy megépíten, hogy a falikapcsoló felkapcsolásakor egy lámpa bekapcsolódjon. Ezért van a rajzon az IC1/1 hez kapcsolódó R3 és C3 nem GND-re, hanem az 5 V-os tápfeszre kötve. (A rajzon nem szereplő IC2 esetében ezek is GND-re legyenek kötve.) Bár ez a megoldás sem hibátlan, mert csak abban az esetben kapcsolódik fel a lámpa, ha a fali kikapcsoláskor a távkapcsolóval az be volt kapcsolva.
Az infravörös vevő egy TSOP1230 volt, ez akadt a kezembe, de más típussal is érdemes lehet próbálkozni. Az optotriak és a triak is kiváltható más típusokkal, a teljesítmény és feszültség adatok figyelembevételével. Az egész készüléket jól szigetelő műanyag dobozba kell beépíteni, az érintésvélmi előírások maximális betartásával. Az optotriakok akár el is hagyhatók, ha az infra vevő modul is a dobozba kerül, de ez rontani fogja az érzékenységet, és problémás lehet az esztétikus elhelyezés. Ezért inkább javaslom a beépítésüket.


Természesen az infravörös adó-vevő más célra is megépíthető, elhagyható a bistabil, és a triakos rész ha a felhasználás módja úgy kívánja. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a PIC kimenetei csak minimális mértékben terhelhetők, ezért szükséges lehet valamilyen nagyobb teljesítményű kapcsolóeszköz alkalmazása. Ez lehet egy tranzisztor/mosfet, relé, vagy a kettő kombinációja, de az optotriak/triak is használható bistabil nélkül is.

Az ITT letölthető archívumban megtalálható a kapcsolási rajz, az adó(tx) és a vevő(rx) működéséhez szükséges hex fájlok.Lap tetejére

A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

PIC égetőkDatasheet:

PIC12F629/675
BT136
BT136
TSOP11xx


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012