MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1USB L-C mérő

Minden amatőr műhelyben szükség van műszerekre, ám a digitális multémerek legtöbbjéből hiányzik a kis értékű kondenzátok és induktivitások mérésének lehetősége. Az alábbi kapcsolás a Radiokot.ru oldalról származik. Mivel nem tartalmaz kijelzőt, ezért olcsón, kis méretben, könnyen utánépíthető. A számítógép USB portjához csatlakoztatva, egy piciny program ablakában olvasható le a mért érték.
A műszer méréstartománya kb. 0,1pF - 0,99μF, 10nH - 99,99mH. Mindez a szoftver segítségével kalibrálható, a mérési pontosságot ez fogja meghatározni. Az automatikus méréshatár váltás tartományai:
Kondenzátor - 0,1-999,9pF - 1n-99,99nF - 0,1μF-0,99μF
Induktivitás - 0,01μH-999,99μH - 1mH-99.99mH

USB LC mérőA műszer építése során az egyetlen nehézséget az smd relé beszerzése okozta, ezért ide furatszerelt relé került. Ha már úgyis van az alkatrész oldalon is építőelem, ide került a táp elkója, és a viszonylag nagy méretű referencia kondenzátor, plusz a mérőcsatlakozó. Utóbbinak egy tüskesor aljzatot használtam, melybe a legtöbb kondenzátort közvetlenül is be lehet dugni, vagy a tranzisztor teszter csipeszes mérővezetékét.
A műszer a hex fájl betöltése után azonnal indult, a Win7 is gond nélkül felismerte. Elindítva a mérőprogramot, az alsó sávban kijelzi a csatlakoztatott műszert, és figyelmeztet a kalibrálásra. Ennek a menete a következő:
Nyitott mérőkapcsokkal indulva, a “Tools” menüben katt a “Calibration” feliratra. Legyen előkészítve egy ismert értékű kondenzátor, ennek az értékét be kell pötyögni az üres sorba, majd katt a “Start Calibration” gombra. Rövid várakozás után kéri a kondenzátort, 2-3 mp. elteltével, pedig kér egy jumpert. Ekkor egy rövidzárat kell létrehozni a mérőkapcsokon. Ezzel készen van a műszer kalibrációja.

Az első méréseknél kissé bizonytalan volt a kijelzés, de a 4-5. mérés után ez megszűnt. Több kondenzátorral és induktivitással próbálva, a sokadik mérés is ugyanazt az eredményt hozta. Induktivitás mérése esetén ne felejtsük el átkapcsolni “L” mérésre!

usb lc mérő-c

usb lc mérő-l

Két kép az elkészült USB-s L-C mérő műszerről. A nyák mérete: 63x16 mm.

usb lc mérő foto

usb lc mérő foto

ATmega8A mikrovezérlőt alkalmaztam, (ez volt kéznél) a rezgőkvarc pedig 2mm átmérőjű órakvarc formájú kavics, zsugorcsőbe öltöztetve. ISP csatlakozót nem készítettem, csak forrpontokat, ahova rövid vezetékek lettek forrasztva a programbetöltés idejére. Az egyoldalas nyák mérete 63x16 mm. A kapcsolásnak, egyszerűsége miatt bárki tervezhet másik nyákot, a beszerezhető alkatrészek függvényében.
Az ITT letölthető zip archívum tartalmazza a LCmeter.exe-t, kapcsolási rajzot, a fusebit beállításokat, a hex fájlokat m8-m48-m88 mikrovezérlőkhöz, és az általam megépített műszer nyáktervét lay6 formátumban.

Elkészült egy újabb változat, egy barátom kérésére. Ebben DIP tokos Atmega8-16AU dolgozik. Erre ISP csatlakozó is került, viszont USB aljzat helyett fixen be lett forrasztva egy kb. 60 centis USB kábel. Ez is pöccre indult, a pontossága is jó lett, de ez csak a megfelelő kalibráción múlik.
Ez az LC mérő műszer is vegyes szerléssel készült, a nyák mérete 55x25 mm.

Kedvcsinálónak erről is tolok fotókat:

usb lc mérő foto_3

usb lc mérő foto_4


A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

Datasheet:

LM311
AMS1117 3.3


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012