MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1


Próbapanel


Gondolatébresztőnek szánom az alábbiakat, de csatolom a nyákterveket is, így könnnyítve az esetleges utánépítést.
Tulajdonképpen egy dugdosós próbapanel bizonytalan kontaktusainak kiküszöbölésére, és kapcsolások kipróbálásának egyszerűsítésére terveztem ezt a penelt. Tartalmazza a legszükségesebb alkatrészeket és csatlakozókat. Mindezek mellett szükség lehet egy breadboard használatára is, külső alkatrészek, modulok felhasználása esetén. Időnként felteszek erre az oldalra különböző, a próbapanelhez készített működőképes kiegészítőket, persze csak ha lesz ilyen -:D

forrasztási oldal

alkatrészoldal

A próbapanelről:

Egy szabványos tápcsatlakozón keresztül adhatunk stabilizált 5V-ot az áramkörnek, fordított polaritás ellen egy Schottky dióda, túlfeszültség ellen pedig egy 5V1 zener nyújt védelmet. A tápcsatlakozó melletti hüvelysorokról lehet a GND, +5V és 3,3V levétele a szükséges pontokra. A külső programozó csatlakozási pontját érdemes átalakítani a gyakran használt csatlakozóra. A kvarc cserélhető, ún. precíziós IC foglalatból kitermelt hüvelyek révén. Mivel elsősorban Arduino klónként használom a panelt, ezért a kvarc kivezetései be vannak kötve a mikrovezérlő (Atmega328) megfelelő lábaira. Más mikrovezérlő használata esetén a kvarc a mellette lévő jumperekkel leválasztható, és a megfelelő lábakra huzalokkal ráköthető.
A nyákon található 4db. nyomógomb, melynek egyik vége a GND-re kapcsolódik. Helyet kapott egy szabadon használható LED is, és egy tüskesor LCD csatlakoztatására. Az LCD tápfeszültsége átkapcsolható 3,3V-ra egy jumperrel, és a kontraszt trimmer is helyet kapott. A nyákon található egy mini USB csatlakozó, az adatvonalak szintillesztésére szánt zenerekkel. Ezek jumperekkel leválaszthatók, és az USB 5V-ja is, biztonsági okokból.
Sorospoti csatlakozási lehetőség is van, ennek kialakítását egy régebben készült FT232 USB-soros átalakítóm kivezetései indokolják. Található egy alapvetően resetnek szánt nyomógomb, ami a mikrovezérlő reset (1) kivezetéséhez kapcsolódik. A mellette lévő jumper eltávolításával leválasztható az 1. lábról, így szabadon felhasználható ez is.
A ZIF40 foglalat használata lehetőséget ad a legtöbb kontroller csatlakoztatására, és az IC kivezetéseit sem veszi túlzottan igénybe. A foglalat mellett, mindkét oldalon 3x20 pines tüskesor aljzatba lehet a belső (LCD, nyomógombok, led, portok, táp) és a különböző külső perifériákat bekötni.
A könnyebb áttekinthetőség érdekében az alkatrészoldalra feliratozás került (már ahol elfért).

A tápfeszültségek csatlakoztatása kellő figyelmet igényel!
A nyákterv letölthető az oldal alján található linkről.Soros port csatakoztatása


Meg is született az első, és talán a legfontosabb kiegészítő áramkör, egy RS232-TTL konveter.
Amennyiben bootloadert használunk a programfeltöltéshez, vagy csak kommunikálni szeretnénk egy PC-vel, ennek legegyszerűbb módja a soros kapcsolat. Ez megvalósítható cél IC-k felhasználásával(FT232), mikrokontrollerrel, vagy egy egyszerű RS232-TTL konverter segítségével. Ez utóbbi megoldás olcsó, és megbízható, nincs szükség driverek telepítésére, csak egy MAX232-re és 4 db. 1uF elkóra.
Az előzőeken túl kiegészítettem két LED-del a kommunikáció láthatóvá tételére, ez + 2 ellenállás felhasználását is megkövetelte. A csatlakozó kialakítása a használatban lévő kábelemhez és a próbapanelhez lett igazítva.
Legtöbb esetben elegendő lenne a TX-RX kapcsolat, viszont az Arduino Duemilanove bootloaderes programozása miatt a DTR is bekötésre került. Ez a tüske el is hagyható.

rs232

rs232

A nyákterv letölthető az oldal alján található linkről.

Letölthető nyáktervek:
Próbapanel     |    RS232-TTL


Lap tetejére


A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:
Datasheet:


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012