MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1Fordulatszámmérő

A fordulatszám mérő eredeti verziója a ITT található.
Az elv viszonylag egyszerű, az AVR méri a másodpercenként beérkező impulzusokat, majd megszorozza 60-nal. A mért értékeket egy szabványos 2x16 karakteres LCD modulon írja ki, külön az RPM és az RPS értékeket. Méréseim szerint a pontossága 1% alatt van, plusz a digithiba. Az áramkör eredetileg csak a TCRT5000 reflexiós optoszenzor jeleit vol képes feldolgozni. Egy kis előerősítővel kiegészítve azonban sokrétűen felhasználható, szinte bármilyen érzékelővel.
A kapcsolási rajza az alábbi ábrán látható:

tachometer

Az áramkör tesztelését egy hangkártyás jelgenerátorral végeztem, ahol az optoszenzor jelét helyettesítettem a hangkártyáról érkező impulzusokkal. A fordulatszám mérő 545 Hz-ig volt képes feldolgozni a jeleket, ez 32700 percenkénti fordulatnak felel meg. A maximális fordulat esetén +3-4 RPS volt a hiba, de ezt akár a jelgenerátor is okozhatta. Alacsony fordulatszám esetén, ha nem teljesül a minimum RPS=1, a készülék működése bizonytalanná válik. Ez okoz némi digithibát, ugyanis pl. 65 vagy 90 percenkénti fordulat esetén a mért 1 vagy 2 impulzus 60-as szorzata fog megjelenni az LCD-n. Az RPM ugyanis minden esetben RPSx60 lesz.

Aki együtt tud élni ezzel a minimális hibával, és a megépítése mellett dönt, az alábbi linkről letöltheti lay6 formátumban a nyáktervet, mely tartalmazza a kapcsolási rajzot, az erősítőfokozat kapcsolását, és a nyáktervet szintén a bemeneti fokozattal és annélkül is. A kis képen látható fülekkel lehet átkapcsolni.Letölthető ITT zip állományba csomagolva, benne van a szükséges hex fájl is, és egy kép a TCRT beállításáról.
Ha valaki nem tudja megnyitni a lay6 formátumot, az megtalálhatja az ingyenes Viewer linkjét a letöltések menüben, vagy regisztráljon a fórumon!

Figyelem! A bemeneti fokozatot is tartalmazó nyákterv úgy lett kialakítva, hogy ha nem áll rendelkezésre megfelelő méretű SMD trimmer, a kontraszt 10k-s potiját külsőleg is lehet csatlakoztatni a forrszemekhez. A másik, a 100k trimmerrel nincs sorbakötve a 10k ellenállás, ezért ügyelni kell, hogy ne tekerjük le teljesen, mert ez a tranzisztor elmúlásához vezethet! Ide nagy valószínűséggel megfelel egy 47k ellenállás a trimmer helyett. A lényeg, hogy a tranzisztor kollektorán féltápfesz körüli feszültség legyen, így a bemeti jel lehet pozitív, vagy negatív előjelű is.
Az AVR ugynis csak a lefutó éleket számlálja.

Szenzorként felhasználható bármilyen jeladó, csak a feszültsége ne haladja meg az 5V-ot. Reflexiós szenzort magunk is készíthetünk, egy fototranzisztor, és egy erős fényű led felhasználásával. Az általam felhasznált fototranzisztor egy típusjelzés nélküli fémházas, kétkivezetéses példány volt. Egyik lába a testre került, másik pedig a bemenetre. Erre egy kb. 1mm-re túllógó zsugorcsövet húztam, majd egy nagyobb átmérőjű zsugorcsővel hozzá lett rögzíve egy nagy fényerejű fehér led. A ledet egy 220 ohmos előtétellenálláson kezesztül kapcsoltam a +5V-ra. Ez a szenzor 5-10 cm távolságból érzékeli egy fúrógéptokmányra ragasztott árazócimke által visszavert fényt. Érzékenységére jellemző, hogy a néhány centire előtte elhúzott ujjamról visszaverődő fény is elegendő a számláló működtetéséhez.
A fusebitek beállítása a következő: HIGH=D9, LOW=E1.
A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

Hangkártyás fordulatszám-mérőDatasheet:

TCRT5000
ATmega8


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012