MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1Tranzisztor teszter 2.

Az eredeti Atmega8 mikrovezérlővel megalkotott tranzisztor teszter jelentős fejlődésen esett át a közelmúltban.
Továbbra is elérhető a forráskód, ezért a további fejlesztések is folyamatosak: ITT figyelemmel követhetőek a fejlesztések, és letölthetőek a legújabb program verziók.Mérhető alkatrészek:
 • tranzisztor
 • fet
 • mosfet
 • dióda
 • kettős dióda
 • led
 • tirisztor
 • triak
 • ellenállás kibővített méréshatárral
 • kondenzátor + ESR
 • induktivitás + ellenállása
 • feszültségmérés
  (zener teszter - stab IC teszter)
 • frekvenciamérés
 • frekvencia és PWM generátor
Tranzisztor teszter 2.


Az új teszter egyik fontos tulajdonsága, hogy képes elvégezni egy öntesztet/kalibrációt, mely jelentősen megnöveli a pontosságát. Ennek persze ára van: nagyobb a betöltendő kód, ezért nagyobb AVR kell. A pontosabb mérések érdekében külső kvarc adja az órajelet a procinak, és külső, pontos referencia-feszültséget kell biztosítani neki.
Ha már nagyobb AVR-t használunk, érdemes az ATmega328-at választani, így még sokáig bele fog férni a legújabb és többet tudó program.

A kalibráció elindításához rövidre kell zárni mind a három csatlakozót, majd megnyomni a teszt gombot. A program futása közben kérni fog egy 100nF-os kondenzátort. Ekkor az 1-3 csatlakozók közé egy stabil, jó minőségű 100n-1uF kondenzátort helyezve folytatódik az önteszt, majd hamarosan végez. Ez után használható a teszter.
Új funkció a feszültségmérés, mely felhasználható pl.: zener, vagy stab IC teszteléséhez, vagy akár DIAC nyitófeszültségének - működőképességének megállapításához is. Ehhez a max 50V-os feszültséget előállíthatjuk pl. egy MC34063 segítségével. A mérés egy /10-es feszültségosztón keresztül történik, melynek bemenetére maximum 50V kapcsolható. Magasabb feszültség esetén az AVR károsodhat! A mért értéket a teszt gomb folyamatos nyomvatartása mellett láthatjuk.
Egy lehetséges megoldás látható az alábbi ábrán:

zener

Az osztó kimenetét a kapcsolási rajzon üresen hagyott 26-os (PC3) lábhoz kell csatlakoztatni! A rajzon látható 5,1 V-os zener opcionális, de megvédi a mikrovezérlő bemenetét az esetleges túlfeszültségtől, ezért célszerű alkalmazni.

Néhány fotó működés közben

Tranzisztor teszter

Tranzisztor teszter

Tranzisztor teszter

Tranzisztor teszter

Tranzisztor teszter

Az ITT letölthető zip állományban megtalálható a beégetendő hex és eep fájl, két verzióban. Az egyik a normál 9V-os teleppel működtetett készülékhez, a másik pedig az általam is megépített 3,7V-os lithium akkumulátoros táplálású változathoz. Ez utóbbi csak 3V környékén minősíti a telepet lemerültnek, és ekkor tilja le a működést. Ezért a program módosításért külön köszönet Denon888-nak. ATmega328 AVR-hez való mindkét program. A fájl tartalmazza az általam is megépített akkus változatot és a 9V-os verziót is, lay és lay6 formátumban, a csatlakozópanelt a DC-DC konverterrel, és a hangkapcsoló nyáktervét. A teszter nyákra került egy step-up konverter LM2700 IC-vel felépítve, a referencia feszültség előállítására pedig a hozzáférhetőbb LM4040-et alkalmaztam, melynek pontossága az adatlap szerint 0,1%. A panelon elhelyeztem még + két trimmert, az akkufeszültség, és a feszmérés ellenállás osztóinak pontosabb beállításához, ha nem szeretnéd a forráskódot piszkálni.
A dobozba került egy átkapcsolható 47V vagy 28V feszültséget szolgáltató step-up, így zenerek kb. 45V-ig mérhetők, a 28V pedig stab IC-k teszteléséhez használható, nekik ugyanis sok lenne a közel 50V. Ere a célra egy plusz csatlakozó felület is beépítésre került.

step-up


Amint teljesen kész lesz a dobozolás, tolok róla 1-2 képet

Új verziójú szoftver jelent meg a teszterhez, 1.10k jelöléssel. Az ITT letölhető állomány tartalmazza a forrásfájlokat is. Így rengeteg beállítás módosítható, személyre szabható. A makefile beállításairól a default/ReadMe.txt-ben olvashattok. A lefordított eep és hex fájlok ATmega328p-re vannak optimalizálva, és némi magyarítást is tartalmaznak, de sajnos csak ékezet nélküli formában tudtam összehozni. Akinek jobban tetszik az angol változat, az módosítsa a makefile-t. Én AVR-Studio 4.19-et használtam.
A hobbyelektronika fórumon megjelent egy jó kis leírás a fimware beállításairól, “pluto” fórumtárs jóvoltából.
Ez most letölthető PDF formátumban a Mega tárhelyről.

Ha valaki nem tud hozzájutni precíziós referencia IC-hez, az nyugodtan használhatja a filléres TL431-et. Bekötése az alábbi ábrán látható.

referencia

A fuse bitek beállításához az alábbi értékeket javaslom:A tesztert kiegészítettem egy egyszerű hangkapcsolóval, mely egy harmadik kezet helyettesít. Ez a hangkapcsoló a mérést elindító nyomógomb kiváltására szolgál, annak megtartása mellett. A hangkapcsoló leírása itt található.
Újabb funkciókkal bővült a teszter!

Frekvenciamérés, frekvencia és PWM generátor került a lehetőségek közé. A különböző funkciók egy menüben választhatók ki, a start gomb rövid (<1mp.), vagy hoszzú (kb. 2 mp.) megnyomásával.
A frekvenciaméréshez egy bemeneti illesztő ármkör szükséges, és plusz csatlakozók. Ez csak 3 ellenállás, 1 kondenzátor, és egy trimmer, tehát be lehet szorítani egy zsúfolt dobozba is.
Nekem egy 10x12mm-es nyákra sikerült összepakolni, természetesen smd alkatrészekből. A generátor kimete a TP2 csatlakozó, melynek hidegpontja a TP1 lesz. Véleményem szerint, érdemes ezt a minimális átalakítást végrehajtani.

A teljes szoftver letöltető a microcontroller.net oldalról ITT .

Ha valaki nem akar a forrás fordítgatásával bajlódni, ITT letöltheti a már lefordított hex és eep fájlokat Mega328P automata kikapcsolás nélküli, akkus verzióhoz.
Más beállításokkal is szívesen fordítok hexet, igény esetén ezt emailben, vagy a fecebookon jelezzétek!

Tapasztalatom szerint a frekvenciamérés, és a generátor pontossága nagy mértékben függ az alkalmazott kvarc értékétől. Jó minőségű, pontos kaviccsal le lehet szorítani 0,5% alá a hibákat.

A frekvenciamérés elég szűkös határok közzöt mozog - 8MHZ-es kristáy esetén nem éri el teljesen a 4MHz-et a mérhető legnagyobb frekvencia, ezért csalni kell! A teszterbe 16MHz-es kavicsot téve kb. 7,7 megára növekszik a frekimérés felső határa. Ha valaki magának fordítja a hexet, csak át kell írni a makefile-ban az órajelet, és újafordítani. Ennek megvan az az előnye is, hogy a teszter működése gyorsabb lesz. Önmagában viszont ez kevés rezgőkvarcok méréséhez. Ezért készítettem egy 7490 10-es osztóval ellátott kvarcoszcillátort, ami így már lehetővé teszi 32kHz-32MHz közötti kavicsok mérését is. Megjegyzem, ezek az értékek csupán a fiókban talált kvarcok szélső értékei. Mivel a teszteren úgyis ki kell alakítani újabb mérőpontot, ezt célszerű 3 pólussal elkészíteni. Így a kvarcvizsgáló adapter nem igényel külön táplálást, megoldható a teszterben meglévő 5V-ról. Kis mérete lehetővé teszi a mérőzsinórba való beépítését, 41x13 mm a nyák mérete.

A kapcsolást nyáktervekkel együtt megtalálhatjátok ITT
Néhány utánépítő panaszkodott, hogy nagyon lassú a teszter2. Ez bizonyos mértékig természetes az elődjéhez képest, hiszen sokkal több mérést hajt végre. Viszont ha valaki túlzottan lassúnak találja a teszter működését, a kontroller 21. kivezetésére (AREF) csatlakozó 1n kondenzátor növelésével jelentősen gyorsíthatja a működést. A kondenzátor értéke növelhető akár 10nF-ra is, semmi problémát nem fog okozni. Lehetséges, hogy a csere után újra le kell futtatni az öntesztet.


Lap tetejére
A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

Hangkapcsoló
Dióda teszter
Akksivédelem
Step-Up konverterDatasheet:

Atmega328P
LM2700
LM4040


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012