MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1Frekvenciamérő PIC16F628 mikrovezérlővel

Amatőr műhelyben is gyakran szükség van egy megbízható frekvenciamérő műszerre. Audio célokra általában megoldást nyújtanak a hangkártya alapú műszerek, de nagyobb frekvenciákon ezek már használhatatlanok. Az alábbiakban egy nem túl bonyolult, sokrétű felhasználást biztosító digitális frekvenciamérőt mutatok be.
Az eredeti kapcsolás www.sprut.de oldalról származik.

frekvenciamérő

A frekvencimérő nyomógombbal átkapcsolható három bemenettel rendelkezik:
1 Hz-50 MHz kb. 10 millivoltos érzékenységgel,
1 Hz-50 MHz TTL szintű bemenet,
20-1200 MHz 64-es osztóval ellátott bemenet, érzékenysége a felhasznált osztó adatlapjáról deríthető ki.

A kijelzést egy szabványos 2x16 karakteres LCD biztosítja, felső sorában a mért értéket, az alsó sorban az éppen aktuális bemenetet és a felbontásból adódó lehetséges eltérést mutatja. A három bemenet DIP tokozású REED reléken keresztül kapcsolódik a PIC bemenetére, és természetesen a PIC elvégzi helyettünk a 64-es szorzást is.

A kapcsolásban szereplő 64-es osztó ma már igen nehezen szerezhető be, ezért a kapható MB501 osztót építettem be, bár ez csak 1100 MHz-ig működik az adatlapja szerint. A TL592 differenciálerősítő 14 lábú tokban volt megtalálható ezért ezt is át kellett kissé rajzolni. Bár új kapcsolási rajzot nem készítettem, a nyáktervezés folyamán ezeket az alkatrészeket használtam fel.
A megépített készülékbe ezen kívül belekerült 3 LED az éppen aktuális bemenetek kijelzésére, és egy kapcsoló, melynek használatával az LCD kijelzőn rögzül az éppen mért érték. (Lefagyasztja a futó programot, de a kapcsoló nyitása után a PIC folytatja a mérést - a nyákrajzon k1 a jelölése.)
A kijelző bekötése azért lett ilyen kacifántos, mert adott dobozhoz készült a nyák, és csak így fért el, amúgy is huzalozva lett bekötve, tehát nem okozott gondot. Esetleges utánépítésnél ne felejtsük el a 6 átkötést, és a relék lábkiosztásának ellenőrzését. A TL592 tápvezetékének átkötésébe érdemes lehet egy néhány uH induktivitást sorba kötni, stabilabb lesz az IC működése. Az első példány megépítése során nem állt rendelkezésre TL592, ezért a sok kísérletezgetés közben elkopott néhány nyák. Ekkor készítettem egy panelt, amiben az erősítő IC és a kapcsolódó alkatrészei helyett csak egy négypólusú csatlakozó kapott helyet, ebbe dugtam egy segédpanelen szerelt erősítőt. Ezzel a megoldással csak egészen apró nyákokat kellett gyártani. Ezek közül egészen jól szerepelt a 4011 analóg erősítő , (ekkor elegendő csak az 5V-os tápegység) de lehet sikerrel próbálkozni valamely modern nagy sávszélességű műveleti erősítővel, vagy tranzisztoros bemeneti fokozatokkal is.

Nyitott amp és /64 bemenetek mellett a műszer mutathat különböző értékeket, de ez nem befolyásolja a mérés pontosságát!

frekvenciamérő pcb

Jobb minőségű kapcsolási rajz, a nyákterv, és a PIC programja letölthető ITT

frekvenciamérő fotó

frekvenciamérő fotó - amp

frekvenciamérő fotó - TTL

frekvenciamérő fotó - /64


A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

PIC égetők
Frekvencia
(wikipédia)Datasheet:

PIC16F628
U664B
MB501
TL592

Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012