MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1


LPT portos PIC égető


Az eredeti kapcsolást a hobbielektronika.hu oldalon tette közzé Watt.
A sorosporti égetők, sajnos nem minden alaplappal hajlandók együttműködni. Ennek oka a COM-port feszültség-szintjeinek különbözősége. (Többek között) Az LPT csatlakozó viszont kezd eltűnni az újabb számítógépek alaplapjairól, de a meglévőket érdemes kihasználni, ha már van...
Watt a lehető legegyszerűbb, de még biztonságos működésű programozó készüléket állított össze. Hogy most én is közzé teszem, annak az az oka, hogy módosítottam egy picit az áramkörön, figyelembe véve az alapötletet, a "faék szisztémát" .
A módosítás egy kézi kapcsoló helyettesítése tranzisztorral, kiegészítve egy ellenállással, és egy kondenzátorral. A tranzisztoron eső feszültség szükségessé teszi, vagy a 78L12 stabilizátor kimenőfeszültségének emelését, vagy állítható kimenetű stab IC használatát. Az utóbbi mellett döntöttem, azon egyszerű oknál vezérelve, hogy ezt találtam a fiókban. Ha valaki marad a 7812-nél, akkor a GND láb és föld közé tegyen be egy 1N4148 diódát ezzel kompenzálva a tranzisztoron eső feszültséget. A kiiktatott kapcsoló szerepe, a VPP PIC-re kapcsolásának késleltetése a tápfeszültséghez (VDD) képest. A módosítás ennek a követelménynek messzemenőleg eleget tesz.

A módosított áramkör elvi rajza:

LPT-s PIC égető

Az általam megtervezett nyákrajz letölthető .lay formátumban innen . Az egyoldalas nyák mérete 20x55mm, ez tartalmazza a stabilizátorokat is. Az ellenállások, és a 100n-os szűrőkondenzátorok SMD kivitelűek. A nyákterv vasaláshoz készült, fotózáshoz tükrözni kell! Utánépítés esetén ne feledkezzünk meg a 74LS07 alatti átkötésről!
Az égetőáramkörhöz való program-beállítások megtalálhatók a fenti linken.


A működő áramkör:

LPT-s pic égető

LPT-s pic égető

Lap tetejére

USB portos PIC égető


A fenti áramkörnél korszerűbb PIC programozó készülék kapcsolási rajza látható az alábbi ábrán. Az áramkör a Microchip által gyártott PICKIT2 nevezetű programozó legegyszerűbb klónja. Ennek rengeteg variációja létezik a neten. Sokan eretnekségnek tartják, ebben az áramkörben a tranzisztorok használatát, de nekem már régtől hibátlanul működik. Persze a tudása jócskán elmarad az eredeti PK2-től, de a leggyakrabban használt PIC-eket hibátlanul tölti fel.

Kapcsolási rajz:

LPT-s PIC égető

A nyákterv letölthető itt: Tranzisztoros PK2 klón a szükséges hex fájllal együtt.

Fotók a programozó készülékről:


pickit2 klónpickit2 klón

Lap tetejére

Programozó adapter


PIC mikrovezérlők felprogramozásához nyújthat segítséget ez a ZIF40 foglalatos adapter.
Kapcsolási rajzot nem készítettem, ezért a nyákrajzot mutatom be.

PIC égető adapter

A kétállású kétáramkörös kapcsolóval kell kiválasztani a programozandó PIC-et lábszám szerint. A 28 és 40 lábú IC-k a kapcsoló egyik állásában, a 28 kivezetés alatti IC-k a másik állásban programozhatók. A két led a kapcsoló állását jelzi. Figyelni kell a mikrokontroller pozíciójára a foglalatba helyezéskor.

A nyákterv itt letölthető.

Két fotó a kész adapterről:

PIC égető adapter

PIC égető adapter
PIC mikrovezérlők programozáshoz használt lábai:

pic-pin

.

Lap tetejére

A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

PonyProg2000
PicKit2v2Datasheet:

74LS07
PIC18F2550


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012