MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1


Bemenetválasztó


A TDA1029 hangfrekvenciás kapcsoló jó választás lehet egy erősítő bemeneteinek átkapcsolásához. Sajnos már nem gyártják, ezért nehezen beszerezhető IC. Ha valaki rendelkezik vele, akkor felhasználhatja négy csatornás sztereo kapcsolóként.

bemenetválasztó


Lap tetejéreDinamikakompresszor


A dinamikakompresszorok alapvető célja, a túlzott dinamikával rendelkező jelforrások jelének kordában tartása. Például, egy mikrofon kimenő feszültsége néhányszáz mikrovolttól akár 30-50 milivoltig is terjedhet, a hangforrás távolságától, hangerejétől függően. Ez vagy nem hoz létre kellő hangerőt, vagy túlvezérli valamelyik erősítőfokozatot, ezzel jelentős torzítást okozva. A dinamikakompresszor tehát a kis szintű jeleket erősíti, viszont egy beállított jelszint fölött csillapít, ezzel kiegyenlítve a dinamikatartományt.

dinamikakompresszor

Sztereo üzemhez az áramkört meg kell duplázni, és a rajzon feltüntetett bemenetek egyikét el lehet hagyni, vagy felhasználható második bemenetnek.


Lap tetejéreRIAA korrektor


Jó minőségű sztereo korrektor kapcsolási rajza látható az alábbi ábrán.

ne542 riaa korrektor

Más típusú IC használata esetén mindenképpen valamilyen kis zajú eszközt válasszunk!


Lap tetejéreBemenetválasztó CMOS IC-vel


A fent bemutatott bemenetválasztó nagy hibája, hogy az adott IC-t már nem gyártják,
ezért beszerzése körülményes lehet.
A következő kapcsolás hat sztereo csatorna kiválasztására ad lehetőséget, szinte minden sarkon beszerezhető CMOS integrált áramkörökkel. Természetesen a csatornák száma tetszőlegesen módosítható.

cmos bemenetválasztó

A kívánt csatornák nyomógombokkal kapcsolhatók, a 40106 bistabil áramkörön alapul, mely ki lett egészítve a 4066 bilaterális kapcsoló IC-vel. Valamelyik nyomógomb megnyomásakor a hozzá kapcsolódó 4066 két kapcsolója aktiválódik, ezáltal a 10k összegző ellenállásokra jut a hangfrekvenciás jel. A rajzon nincs feltüntetve, de érdemes lehet minden bemenetre egy sztereo hangerőszabályzó potméteren és csatolókondenzátoron keresztül rákötni a bemenő jelet.


Lap tetejéreLimiter


A következő ALC (Automatic Level Controll) kapcsolás egy megközelítőleg állandó kimeneti feszültséget biztosít, széles bemeneti jelfeszültségek esetén. Hasznos lehet, olyan esetekben, amikor a túlzott jelszint változások túlvezérlést, vagy túl alacsony hangerőt okoznának.
Felépítése egyszerű, a bemenő hangfrekvenciás jel egy műveleti erősítő neminvertáló bemenére kerül, aminek a kimenetén található tranzisztor a kimenő feszültség függvényében vezérli a FET-et. A FET az R1 ellenállással egy osztót képez ami megfelel egy potméternek.
Hogy a szabályzást ne befolyásolják a zenében lévő impulzusok, ezért az R4-C1 komponensekkel létrehozott időállandó a felelős.
Megépítés esetén a 741 műveleti erősítőt korszerű, kiszajú példányra érdemes cserélni.

limiter


Lap tetejéreDigitális hangerőszabályzás


Ki nem bosszankodott még a recsegő, hibás potméterek miatt?
Erre a problémára nyújthat megoldást a digitális potenciométer, ami nyomógombokkal szabályozza a hangerőt. Bár az alkalmazott DS1669 IC nem tartozik a legolcsób eszközök közé, de egy jó minőségű, hosszú távon megbízható sztereo potméter sem nevezhető olcsónak.

A DS1669 - 10, 50, és 100kOhm értékű potmétert helyettesíthet. 64 lépésben fogja át a 0-100% hangerő-tartományt, és +5V tápfeszültséget igényel. A nyomógomb folyamatos nyomva tartása mellett megközelítőleg 7,3 másodperc alatt szabályozza 0-ról 100% ig a hangerőt. A beállított értéket kikapcsolás esetén is megjegyzi. A kapcsolása rendkívül egyszerű, a tápfeszültség 100n kondenzátora mellett mindössze 2 nyomógomb szükséges a működtetéséhez. Persze ez csak akkor igaz, ha az előtte lévő fokozat rendelkezik kicsatoló kondenzátorral, és az őt követő (vég) erősítő is el van látva bemeneti csatoló kondenzátorral.
A nyákon helyet kapott egy 5V-os stabilizátor is, melyet egy 4148 vagy hasonló dióda véd fordított tápfeszültség ellen, így a tápellátás széles tápfeszültség-tartományban biztonságosan megoldható. A dióda, a 100n szűrőkondenzátorok és néhány átkötés felületszerelt alkatrészekkel lettek megvalósítva.

digital volume controll

Sztereo hangerőszabályzáshoz 2 db. IC szükséges, de a nyomógombok közösíthetők, ezért egy gomb mindkét oldalt szabályozhatja. Az általam megépített példány is így lett kivitelezve. A kis méret és az egyszerű beépíthetőség szem előtt tartása mellett a nyomógombok a forrasztási oldalon helyezkednek el, a 2 IC és a csatlakozók pedig az alkatrészoldalon. Így jól hozzáférhető marad a hangfrekvenciás, és a tápfeszültség csatlakoztatása, melyeket tüskesor darabkákkal oldottam meg. A panel rögzítésére egyetlen csavar szolgál a nyomógombok között, így egy távtartó segítségével stabilan felcsavarozható az előlaphoz.

digitális hangerő forrasztásioldal

digitális hangerő alkatrészoldal

A nyákterv lay6 formátumban letölthető ITT .


Lap tetejéreA kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

Bistabil kapcsoló
Dinamikakompresszor
(wikipédia)Datasheet:

TDA1029
BF244
NE542
DS1669
CD4066


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012