MORGO ELEKTRONIKAKezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaimMENÜKAPCSOLÁSOKTÁMOGATÁS

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd egy minimális összeggel!


KÖZÖSSÉG

ÜzenőfalNyomj egy tetszik gombot!

Share Oszd meg!


Küldj mailt!


  1


TDA2004 2x10W     |    TDA7372 4x6W     |    TDA2822     |    LM 4780 2x60W     |    LM 386
TDA7375 25W     |    APA2308 erősítő     |    TDA7265 erősítő     |    TA7270 végfok IC
    |    TDA7267 3 W-os végerősítő
TDA2004 sztereo végfok


Könnyen utánépíthető kisteljesítményű erősítő kapcsolási rajza. Bár nem egy korszerű IC, de a fiókban elfekvő példányokból érdemes lehet összehegeszteni egy kisméretű, általánosan felhasználható végfokozatot.

tda2004 sztereo végfok


TDA7372 4 csatornás végfok


A TDA7372 monolitikus végfok IC-vel minimális külső alkatrész felhasználásával építhető 4x6W-os erősítő. Az IC adatlapjából kiolvashatóak a paraméterei. A stand-by és a mute kapcsolók akár el is hagyhatók, de érdemes beépíteni őket, a csendes, koppanásmentes indítás érdekében.

tda7372 négycsatornás végfok

Lap tetejére


TDA2822 végfok IC


A TDA2822 végfok IC-vel maximálisan 1W teljesítményű hangfrekvenciás erősítő készíthető. A 8 lábú tok alkalmas lehet sztereo fejhallgató meghajtására, vagy egyéb, nagy teljesítményt nem igénylő készülék hangjának hallhatóvá tételére. Az IC tápfeszültsége 1,8V - 15V tartományban lehet.
Az alábbi ábrán sztereo végfok, és hídkapcsolású erősítő rajza látható.

tda2822 végfok

Lap tetejére


LM4780 végerősítő IC


A National Semiconductor LM4780 típusú hangfrekvenciás erősítő IC-je sztereo üzemmódban 2x60W teljesítmény leadására képes, + - 35V tápfeszültségen, 8ohm terhelésre, 0,03%-os torzítás mellett. 4ohmos terhelés esetén ez a teljesítmény 2x25V-os tápfeszültséggel érhető el. Persze ezek gyári specifikációk, de döntse el mindenki, hogy milyen hangja is van ennek az IC-nek.
Mindenesetre a neten egész jókat írnak róla.

lm4780 stereo erősítő

Ez az erősítő IC is - mint hasonló társai - hídkapcsolásra is alkalmas. Ekkor 120W teljesítmény is kivehető az erősítőből.

lm4780 120w-os erősítőMegkaptam az ingyenes mintadarabokat, ezért elkeztem megépíteni ezt az erősítőt. Itt a saját nyákterv:

lm4780 erősítő

Az LM4780 sztereo erősítő nyákterve letölthető a képre kattintva. Kipróbálva még nem volt, ezért mindenki csak ellenőrzés után kezdje el megépíteni! A hangszórók GND-je nincs a panelon, közvetlenül az elkókra csatlakozik! A tápfeszültség és a hangszóró vezetősávjait be kell futtatni vastagon ónnal.

Az LM3780 erősítő építési tapasztalatait a LEÍRÁSOK-ban találjátok.

Lap tetejére


LM368 1W-os végerősítő IC


Talán az egyik legegyszerűbb kis végfokozatot építhetjük meg az LM386 típusú monolitikus végerősítő IC-vel.

Kapcsolási rajz:
erősítő

Szerény teljesítménye ellenére, egy sokoldalúan használható erősítő birtokába juthatunk, mely alkalmas lehet játékok, különböző jelző, figyelmeztető elektronikus eszközök hangerősítőjének, vagy akár fejhallgató meghajtására is.
Az IC tápfeszültsége 4-12V lehet (az LM386-N4 jelű 5-18V). 8 ohmos terhelés esetén kb. 0.5W vehető ki az erősítőből, 18V tápfeszültség mellett ez elérheti az 1W-ot.

Egy lehetséges nyomtatott áramköri rajz itt tölhető le. Mérete mindössze 22x20 mm.


Egy másik kapcsolás előerősítővel kiegészítve:

erősítő

Lap tetejére


TDA7375 25W sztereó erősítő


Minimális alkatrészigényű és kis méretű erősítő építhető a TDA7375 típusú IC-vel, mely meglepően kellemes hangzást biztosít. Felhasználható szobai hangerősítőnek, autóba, vagy hangkártya kimenetének erősítésére is.
Az integrált áramkör 4 különálló végfokot tartalmaz, ebből két kimenet hídkapcsolásával érhető el a 2x25W teljesítmény, 14,4V táp és 4 ohmos terhelés mellet az adatlapja szerint. Mivel minden második kimenete invertál, ezért nem kell a bemenettel ügyeskedni. Az erősítő tápfeszültsége 12-18 V lehet, ezért is alkalmas autóban való felhasználásra.

Kapcsolási rajz:
erősítő

Az IC felhasználható két vagy három csatornás erősítőként is, az adatlapjában találtok rá példakapcsolásokat.
Érdemes a hangszóró és a tápcsatlakozási pontokba nyákba ültethető sorkapcsokat építeni, a nyákrajzon erre lehetőség van. Az IC-re kis méretű hűtőborda szükséges. Ha a rákapcsolt jelforrás nem vezérli ki eléggé, építsd meg hozzá az előzőekben ismertetett előerősítőt!

A nyomtatott áramköri lap terve letölthető innen.

Lap tetejére


APA2308 fejhallgató erősítő


Régi, HF kimenettel rendelkező CD-romokban gyakran található egy SO8 tokozású fejhallgatók meghajtására alkalmas IC. Nemrégiben hozzám is került néhány bontásra ítélt CD-rom panelja, és 5-ből négyben találtam ezt az erősítőt. Némi nyomozással sikerült kideríteni a kilétét. Viszont ha már van, akkor ki kell próbálni! Az adatlap alapján állítottam össze az alábbi kapcsolást, néhány alkatrész kismértékű módosításával.
Nos, az eredmény nem tekinthető rossznak, a meghallgatások után.

Maga az IC egy kettős műveleti erősítő teljesítmény kimenettel. Nem is igényel semmi extrát, a kimeneti elkók kapacitásán kívül. Az feszültségerősítést az R1 és az R2 (R11-12)viszonya határozza meg, maximális kimeneti teljesítménye 100 milliwatt körül van. A rajzhoz képest a 220p értékét érdemes lehet csökkenteni, ha kevés lenne a magas hangok átvitele. Amire ügyelni kell: az IC tápfeszültsége nem haladhatja meg a +7 voltot, vagy kettős táplálás esetén +-3,5 V-ot! A kimenete 8-32 Ohm-os fejhallgatóval terhelhető. A tápfeszültséget csökkentve, 1,8 V-nál kezdett csúnyán torzítani, ez fölött elfogadható hangot produkált.

apa2308 végfok

Nem sikerült a legszebbre a nyák, de nem is ez volt a cél, hanem csak egy próbaáramkör.

apa2308 erősítő

A nyákterv és a kapcsolási rajz letölthető innen lay6 formátumban.
Az áramkör nyákja 20x24mm lett. Az SMD alkatrészeknek köszönhetően a magassága is 7 mm alatt van, így igen kis helyre is beépíthető.

Lap tetejére


TDA7265 sztereo erősítő


Néhány éve kaptam egyik ismerősömtől egy bontott TDA7265 végfok IC-t.
A napokban került elő a fiók mélyéről, és úgy döntöttem, hogy kipróbálom.
A gyári adatlap ajánlott kapcsolását szándékoztam megépíteni, saját nyáktervvel. Annyi módosítás került a kapcsolásba, hogy az IC melletti tápszűrő 1000uF kondenzátorok 100uF-ra lettek cserélve, és a kimeneti Zobel tag nem került beépítésre. Az elkócserét az indokolta, hogy az asztali tápegységemben rendelkezésre áll +-22V kb. 10A terhelhetőség mellet, oldalanként 6800uF puffereléssel. Mivel a Zobel tag csak gerjedések elleni védemet nyújt bizonyos mértékben, bár a nyákra ráterveztem, mégsem lett beépítve a következő elgondolásból. A TDA erősítők jellemzően nem hajlamosak gerjedésre, ezért sok esetben nívós fórumokon is javasolják az elhagyását. Azt tapasztaltam, hogy valóban semmi szükség rá. A mute kapcsoló bekötését is leegyszerűsítettem a gyári ajánláshoz képest. Na de lássuk a kapcsolási rajzot.

TDA7265 végfok

Az erősítő kb. 2x 30W leadására képes ha a maximális +-25V tápfeszültségget adjuk neki. Persze ezt nem érdemes forszírozni, inkább elégedjünk meg 25-26W teljesítménnyel (8Ohm) és cserébe egy stabil, jó hangú végfokot kapunk.Egy átlagos lakásban ez is több mint elég. Igaz, hogy ez nagyban múlik a hagszók érzékenysén is.
A nyák 40x27 (36x27) mm lett, de ez a hatalmas méretet a csatlakozóknak köszönhető. Ugyanis minden be és kimenei pontot csavaros és rádugós csatlakozókkal oldottam meg. Persze ezek elhagyhatók, és a vezetékek beforraszthatók ha valakinek úgy jobban tetszik. A 100n szűrőkondenzátorok és az ellenállások SMD kivitelben lettek elhelyezve a nyomtatott áramköri lapon.

TDA7265 nyák

TDA7265 erősítő

A képen látható nyák és a letölthető terv között van egy kis különbség. Az elkészített panelen hibás volt a némító kapcsoló bekötése, ezt javítottam. A nyákterv letölthető innen . A Zobel taggal és nélküle is készítettem tervet.

Lap tetejére

TA7270 sztereo végfok


Régebbi autós rádiókban, kazettás magnetofonokban gyaran lehetett találkozni a TA7270 végerősítő IC-vel. Ha valakinek lapul még a fiókban, érdemes lehet kis teljesítményű végfokokhoz felhasználni.

Bár maga a kapcsolás egy elkótemető, de nem igazán kényes a felhasznált alkatrészekre. Ennek ellenére elfogadható hangot lehet kicsikarni belőle, de azért HI-FI hangzást ne várjon el senki.

A kapcsolás az adatlapból származik:

TA7270 végfok

Az IC adatlapja szerint 25 V maximális tápfeszültséget kaphat, ami üzemi körülmények között nem haladhatja meg a 18 V-ot, de megelégszik 9-12 V táppal is. A kimeneti teljesítménye 2x5,6 W. Ez fokozható a két végerősítő hídba kapcsolásával. Szükség esetén néhány cm2-es alulemezt használhatunk az IC hűtésére, ez erősen tápfeszültség függő.
A végfokot 30x41 mm-es nyákra építettem meg, semmi utólagos állítgatást nem igényelt. Ennek a nyákterve letölhthető ITT .

TDA7267 3W-os végfok


A szóban forgó IC egy darab 3 W-os hangfrekvenciás végerősítőt tartalmaz. Nem egy Hi-Fi minőség, de jól használható jétékokban, jelzőberendezésekben, stb. Viszonylag széles tápfeszültség tartománya, minimális külső alkatrész igénye, és emiatt kis mérete széleskörű felhasználást tesz lehetővé.

Ismerősömtől kaptam egy marékkal ebből az IC-ből, így kipróbálás céljából összeraktam az adatlapban ajánlott kapcsolást. A gyári ajánlástól eltérve, a bemeneti kondenzátort (C1) cseréltem 1uF-ra. Így a kimenő elkót is érdemes 1000uF-ra cserélni.

TDA7267 végfok

Az adatlap szerint 5-18 V tápfeszültség között működik. A maximális kimeneti teljesítménye 3 W. 15V-ról próbálva teljes kivezérlés mellett már rendesen melegszik a tok 8 Ohm terhelésen, de bírja. Aki nem szereti a meleg alkatrészeket, két lehetőséggel élhet. Vagy szerel rá valamilyen hűtőbordát, vagy növeli a közös lábakhoz tartozó rézfólia méretét. Persze 8 Ohmos terhelés is segít alacsonyabb hőmérsékleten tartani a tokot.

A nyákterv letölhthető ITT .

TDA7267 erősítő foto

Lap tetejére

A kapcsolásokhoz hozzászólhattok a Facebookon! Kövessétek Morgoelektronika csoportot!Kapcsolódó témák:

IC-s előerősítő
Hangszínszabályzók
HangfalvédelemDatasheet:

TDA2004
TDA7372
TDA2822
LM4780
LM386
TDA7375
APA2308
TDA7265
TA7270
TDA7267


Kezdőlap | Kezdőknek | Kapcsolások | Kalkulátorok | Leírások | Letöltések | Linkek | Eladó cuccaim
created by Morgo - 2012